Zpráva z on-line jednání Výboru MSS konaného dne 13. 12. 2020

Pobožnost: br. Peter Čík
Matouš 6,25-34 Současnou atmosféru ve světě, při pohledu do budoucnosti, můžeme charakterizovat slovy: úzkost, starostlivost, trápení, výčitky atd. Biblický text nás však povzbuzuje myšlenkou, že to, co bude zítra, je věcí důvěry v našeho Boha. Buďme proto osvobozeni od starostí, abychom se mohli soustředit na Boží království – na pomoc potřebným.

I. PERSONÁLNÍ ZÁLEŽITOSTI
Personální změny 2021
Členové Výboru Moravskoslezského sdružení byli informováni o plánovaných personálních změnách v roce 2021 u těchto kazatelů:

Ukončení pracovního poměru – odchody do důchodu:
br. Vlastimil Fürst, br. Aleš Zástěra
Ukončení pracovního poměru – na vlastní žádost:
br. Jaroslav Kuben, br. Martin Veselý, br. Martin Žůrek
Nástup do pracovního poměru – kazatelé:
br. René Bil, br. Tomáš Dymáček, br. Michal Jurkovský, br. Pavel Šimek ml.

Po seznámení se se všemi stanovisky výborů sborů, které byly v předstihu informovány o návrhu změny kazatele v jejich sboru, Výbor Moravskoslezského sdružení rozhodl, že v létě příštího roku dochází ke změně kazatele v těchto sborech:
• Brno-Lesná, Brno-Střední – ordinovaný kazatel Petr Rohan
• Ostrava-Město, Ostrava-Svinov, Ostrava-Zábřeh – kazatel v nástupní praxi Michal Jurkovský (vedoucí nástupní praxe a ordinovaný kazatel Radek Kantor)
• Horní Cerekev, Jihlava, Telč – kazatel v nástupní praxi René Bil (vedoucí nástupní praxe a ordinovaný kazatel Aleš Zástěra)
• Hrušovany nad Jevišovkou, Moravské Budějovice, Znojmo, Znojmo-Port – ordinovaný kazatel Tomáš Dymáček
• Holešov, Napajedla, Valašské Klobouky, Zlín – ordinovaný kazatel Libor Škrla a na částečný úvazek kazatelka Pavla Žůrková
• Blansko, Roubanina – ordinovaný kazatel Vladimír Kaleta (vedle svých sborů dočasně na 1 rok). V případě, že Martin Žůrek nenastoupí jako kaplan do armády ČR, převezme tyto sbory ve standardním režimu.
• Kopřivnice, Nový Jičín, Suchdol nad Odrou – ordinovaný kazatel Zdeněk Kogut
• Frenštát pod Radhoštěm, Frýdlant nad Ostravicí, Štramberk – kazatel v nástupní praxi Pavel Šimek ml. (vedoucí nástupní praxe a ordinovaný kazatel Jiří Loder)

II. ADMINISTRATIVA
Fungování církve během koronavirových opatření
Sbory jsou průběžně informovány o všech opatřeních vlády, která se týkají života církve a bohoslužeb. Oproti jarní vlně jsou sbory více aktivní v on-line prostoru, více členů se pravidelně zapojuje do těchto forem života sborů a na několika místech se začali připojovat i bývalí členové církve. Zároveň si uvědomujeme nebezpečí řady konspiračních teorií a nebiblických výkladů proroctví, které tu a tam kolují. Věříme, že s Boží pomocí jako církevní rodina toto období zvládneme obohaceni o nové možnosti i zkušenosti.

Plán akcí MSS 2021
Výbor sdružení hlasováním přijal Plán akcí MSS 2021.

Online členská shromáždění
Výbor sdružení byl seznámen s rozhodnutím Výboru Česko-Slovenské unie ohledně řešení sborových voleb, vzniku členství, převodu členství apod. během aktuálních omezení shromažďování.
„V návaznosti na své rozhodnutí z dubna letošního roku o udělení možnosti odložit sborové volby v důsledku omezení shromažďování během pandemie VČSU aktuálně upravuje toto rozhodnutí takto:
• Odložené sborové volby mají začít nejpozději 6 měsíců od ukončení omezení shromažďování v důsledku pandemie.
• Vzhledem k možnosti, kdy může dojít k odmítnutí prodloužení mandátu, přestěhování, křtu, úmrtí a dočasné kooptaci, umožňuje VČSU řešit (do nejbližšího členského shromáždění) tuto mimořádnou záležitost výborem sboru (dle aktuálních opatření fyzicky nebo online). Toto mimořádné opatření platí pouze po dobu omezeného shromažďování v důsledku pandemie.
• Zároveň VČSU pověřuje vedení ČSU vytvořením manuálu pro konání online sborových voleb a členských shromáždění. Manuál by měl být vytvořen do konce letošního roku.“

III. HOSPODÁŘSKÉ ZÁLEŽITOSTI
Rozpočet MSS 2021
a) Členové finanční komise byli seznámeni s rozpočtem MSS, mzdovými tabulkami a náhradami, které dostávají kazatelé. Finanční komise doporučila výboru sdružení předložené návrhy přijmout.

b) Členové Výboru MSS byli seznámeni s návrhem rozpočtu Moravskoslezského sdružení na rok 2021 a s tabulkou žádostí sborů o příspěvky MSS sborům včetně staveb a výběrů ze stavebního fondu v roce 2021.

c) Velká vděčnost patří Bohu a ochotným bratrům a sestrám, kteří každý měsíc podporují svými desátky Boží dílo.

Výbor MSS odsouhlasil přijetí navrženého rozpočtu pro rok 2021 včetně příspěvku sborům.

Desátky 2020
Výbor MSS byl informován o desátcích za prvních deset měsíců letošního roku. Průběžný příjem desátků 2020 ovlivňuje vláda vyhlašováním pravidel omezujících mobilitu obyvatel během nouzového stavu. Kumulovaný pokles za toto období zatím nepřesahuje 10 % z desátků roku 2019 (prvních deset měsíců). Vedení sdružení vyjádřilo vděčnost Bohu a členům církve za jejich dary.

IV. ODDĚLENÍ CÍRKVE
Oddělení evangelizace
a) Výbor MSS byl informován o nové koncepci časopisu Za obzorem. Posouvá se také termín vydání na konec září daného roku.

b) Oddělení evangelizace ČSU připravuje jednoduchý letáček o Církvi adventistů s. d. velikosti A6 (obdobného formátu jako letáčky projektu Glow). Materiál bude obsahovat základní informace a směrovat na nově připravované webové stránky církve. Zároveň se připravuje i o něco obsáhlejší materiál, který by měl sloužit zejména k reprezentačním účelům (vhodný např. pro darování zástupcům města či obce).

c) Ve spolupráci s Českým sdružením CASD a nakladatelstvím Advent-Orion připravujeme tematicky pestrou řadu knih a brožur vhodných a cenově dostupných pro stolečkovou evangelizaci a službu knihami obecně.

d) Posouvá se i projekt výroby audioknih. Za prioritní byla vybrána kniha Bena Carsona a Cecila Murpheyho Zlaté ruce.

e) V létě 2021 navštíví Česko-Slovenskou unii br. Wayne Kraus, vedoucí řady globálních misijních projektů CASD jako např. „evangelizace velkých měst“, či „zakládání sborů“. Navštíví letní projekt mládeže YFJ a pro zájemce z řad členů církve je připravován víkendový seminář.

f) Manželé Lukáš a Andrea Sabelovi přeložili a připravili německý motivační seminář „40denní trénink učednictví“. Projekt podpořilo jak vedení MSS, tak unijní výbor evangelizace a v současnosti je do studia přes aplikaci WhatsApp zapojeno více než 150 účastníků.

g) Středisko korespondenčních kurzů připravuje nový kurz o stvoření a zrevidován byl kurz Impulzy života, který bude představen 7. března 2021 na setkání starších a vedoucích sborů. Zároveň byla podepsaná smlouva s firmou o zhotovení nového webu SKK.

h) Výbor MSS byl také informován o připravované kampani podpůrné organizace Maranatha pod názvem „Achillovy paty evoluce“, jež je tematicky věnována důvěryhodnosti biblické zprávy o stvoření světa.

i) Zároveň byli členové výboru požádáni o modlitební podporu knižních evangelistů, na které dopadají současná vládní omezení, a zazněly také informace o jejich finančním zabezpečení ze strany církve.

Oddělení mládeže
a) Výbor MSS byl informován o proběhlém on-line „Míráku“ a hlavně o úspěšně zorganizovaném on-line setkání vedoucích mládeží našeho sdružení, kterého se zúčastnilo cca 60 vedoucích a jejich zástupců.

b) Představeny byly i připravované letní projekty oddělení mládeže: EPIC Camp, YFJ a Česko-Moravský kongres mládeže.

Oddělení dětí
a) Výboru MSS byli představeni nově zvoleni členové výkonné a správní rady spolku Klub Pathfinder.
Za Moravskoslezské sdružení to jsou:
• Ve správní radě, kromě předsedy sdružení br. Daniela Dobeše, br. Jiří Buroň a br. Gustav Kloda.
• Ve výkonné radě, kromě místopředsedy spolku br. Lukáše Jurečka, br. Kamil Majer, s. Jana Sosnová a br. Karel Strouhal ml.

b) Výbor MSS byl informován o posunutí termínů vzdělávacích projektů, jako je rádcovský kurz či PTD Pathfinder, vzhledem k vládním omezením shromažďování.

c) Rovněž byli členové Výboru MSS informováni o získání akreditace pro pořádání vůdcovských kurzů hlavních vedoucích táborů do roku 2024.

d) Představeny byly i hlavní nadsborové projekty roku 2021: Vůdcovský kurz, Unijní Camporee, Speciál v Izraeli a Unijní setkání učitelů DSŠ.

e) Do projektu tzv. „šablon“ – podpory neformálního vzdělávání MŠMT – je v současnosti zapojeno 17 oddílů z Moravskoslezského sdružení.

Oddělení ASR
Výbor MSS byl informován o připravovaných projektech roku 2021 organizovaných oddělením v MSS: Výzvy lásky, Konference mužů, Konference žen.

Oddělení zdraví
Připravovaná brožurka věnovaná tématu koronaviru by v tištěné podobě měla vyjít v lednu, v elektronické verzi snad ještě do konce roku.

Diakonie
Všichni zvolení diakoni našeho sdružení dostanou jako poděkování za svou službu nově vydaný sborník koinonia věnovaný Modlitbě. Distribuce na sbory proběhne přes traktátníky sboru.

V. ZPRÁVY Z ČESKO-SLOVENSKÉ UNIE
Zprávy z Česko-Slovenské unie
Tajemník ČSU br. Peter Čík informoval členy Výboru MSS o aktuálním dění v rámci ČSU a důležitých rozhodnutích Výboru ČSU:
a) Vedení unie se setkalo se zástupci společnosti, která se zabývá konzultační a poradenskou činností ve zvyšování efektivity organizačních procesů. Společnost byla oslovena jako odborný vnější konzultant při hledání efektivního modelu unie pro další období života církve. Stanovil se plán pro další setkání, na které budou přizváni i předsedové jednotlivých sdružení.

b) Br. Pavel Zvolánek byl s pověřením VČSU jmenován zástupcem hlavního kaplana vězeňské služby ČR, a proto VČSU přijal jeho rezignaci na služebnost vedoucího oddělení kaplanské služby ČSU. Místo něj byl do této služebnosti zvolen br. Peter Čík.

c) Vedení ATI připravilo návrh projektu o digitalizaci pramenných materiálů z oblasti historie CASD v České a Slovenské republice. VČSU schválil tento projekt a zároveň jej považuje za částečnou náhradu projektu církevního historika, který byl schválen konferencí ČSU v roce 2019.

Příští setkání Výboru MSS bude 28. března 2021.