V neděli 28. 4. 2024 se v Resortu Beskydy na Visalajích sešlo 129 ze 135 pozvaných delegátů a  9 oficiálních hostů, aby společně na modlitbách a při otevřené diskusi zhodnotili uplynulé období a nasměrovali církev na Moravě a ve Slezsku do roku 2029.

Shromáždění bylo v úvodu konference osloveno poselstvím předsedy Česko-Slovenské unie Církve adventistů sedmého dne br. Peterem Číkem, který na základě textů z Matoušova evangelia (7,7-12) připomněl, že Bůh touží naplnit potřeby svého lidu: „Prosme a dostaneme, přibližme se ještě hlouběji k Pánu Bohu a nesme dobré ovoce v našich životech.“

Po modlitebním ztišení a všech procedurálních náležitostech přednesli svou zprávu předseda Moravskoslezského sdružení br. Daniel Dobeš a hospodář br. Jaroslav Stejskal. Vyjádřili v nich vděčnost za Boží vedení a požehnání v období naplněném řadou mimořádných událostí jako byla celosvětová epidemie covid-19 či válečný konflikt na Ukrajině. Ale také poděkovali všem členům církve, kazatelům a dalším spolupracovníkům za obětavost a ochotu dát svá obdarování, čas i finanční prostředky do služby Bohu. (Stručné shrnutí zprávy předsedy, hospodáře a vedoucích oddělení MSS vyjde v květnovém čísle časopisu Advent.)

Součástí programu tohoto konferenčního jednání byla i příležitost hovořit o misii. Br. Lukáš Jureček představil řadu statistických údajů, které reflektují období covidu i nové nadšení mnoha sborů pro sdílení evangelia a službu druhým. Vyjádřil vděčnost za 293 pokřtěných v uplynulém konferenčním období, zvláště pak za poslední rok, ve kterém se pro Krista i členství v církvi na MSS rozhodlo 87 bratří a sester (dlouhodobý průměr je 72 křtů). Členská základna Moravskoslezského sdružení tak zaznamenala po osmi letech opět růst, konkrétně o 13 členů na současných 4 077 členů.  Rovněž přiblížil i v současnosti nejefektivnější způsoby sdílení se o naše poselství mezi něž patří v prvé řadě osobní svědectví, služba literaturou, pestrá paleta různých typů bohoslužeb a dalších aktivit církve. Zvláštním fenoménem se pak stále více stává sdílení našich projektů a hlavně sobotních bohoslužeb na internetu.

Konferenční shromáždění pak během pracovních částí jednání přijalo řadu rozhodnutí jak v oblasti personální, tak směřování církve, které bychom rádi představili dle jednotlivých kategorií:

 

Prohlášení a priority církve:

Delegáti konference MSS přijali následující prohlášení k věrouce církve:

Jako delegáti konference Moravskoslezského sdružení prohlašujeme, že stále přijímáme Bibli za své jediné vyznání víry a z ní odvozujeme základní věroučné výroky. 28 základních věroučných výroků Církve adventistů sedmého dne, přijatých Generální konferencí Církve adventistů sedmého dne, jsou výrazem toho, jak jako církev učení Bible chápeme a vyjadřujeme.

Delegáti konference MSS přijali následující priority MSS:

Chceme i nadále usilovat o růst v osobní zbožnosti, láskyplných vztazích, radostném nesení evangelia a službě druhým s důrazy na děti, mládež, rodiny a kazatele.

 

Volba administrátorů a Výboru MSS:

Předseda MSS CASD: Daniel Dobeš

Tajemník MSS CASD: Lukáš Jureček

Hospodář MSS CASD: Jaroslav Stejskal

Výbor MSS CASD:

  1. Administrátoři MSS: Daniel Dobeš, Lukáš Jureček, Jaroslav Stejskal.
  2. Zástupci kazatelského sboru: David Kogut, Pavel Šimek ml., třetí kazatel bude kooptován Výborem MSS z nově jmenovaných vedoucích oddělení.
  3. Zástupci sborů: Michael Koloničný (Ostravský okrsek), Roman Mičánek (Brněnský okrsek), Vladimír Novák (Jihlavský okrsek), Miroslav Rusnok (Třinecký okrsek), Roman Vyčánek (Zlínský okrsek), Marek Wagner (Frýdecký okrsek), Jan Žůrek (Olomoucký okrsek).
  4. Poslední člen bude doplněn Výborem MSS z nově jmenovaných vedoucích oddělení.

 

Nově zvolený Výbor MSS CASD byl pověřen:

  1. Projednáním všech bodů agendy konference, které se z časových důvodů nedostaly na pořad jednání během konferenční neděle.
  2. Vytvořením vizí, plánů a programů pro nastávající funkční období.
  3. Jmenováním jednotlivých vedoucí oddělení při MSS CASD.
  4. Jmenováním dvou členů za MSS do unijní dovolací komise (odvolací orgán spojený s přechodem do služebního poměru – nové formy zaměstnanecké smlouvy pro duchovenské pracovníky církve).
  5. Aby se zabýval analýzou potřeb psychologické či psychoterapeutické pomoci pro členy církve, vyhodnotil tuto potřebu a eventuálně učinil patřičné kroky k realizaci.

 

Další schválené body agendy:

  1. Delegáti konference MSS vzali na vědomí rozhodnutí členského shromáždění sboru Místek o svém rozpuštění ke dni 31.12.2021.
  2. Delegáti konference MSS vzali na vědomí rozhodnutí členského shromáždění sboru Napajedla o svém rozpuštění ke dni 31.12.2022.
  3. Delegáti přijali nově založený sbor Církve adventistů sedmého dne Hnojník do bratrského svazku sborů MSS.
  4. Konference podpořila výzvu k osobní prezentaci vedoucích představitelů našich sborů u starostů, v lokálních médiích apod. jako dobrý komunikační nástroj církve směrem k veřejnosti.

 

Pověření a povolení k duchovenské službě:

Delegáti konference MSS potvrdili:

  1. Pověření k duchovenské službě u ordinovaných kazatelů:
    Jan Bucha, Daniel Dobeš, Hynek Dona, Tomáš Dymáček, Filip Fürst, Jan Fürst, Jiří Gomola, Petr Harastej, Jan Havelka, Daniel Huvar, Jakub Chládek, Lukáš Jureček, Vladimír Kaleta, Milan Kantor, Radek Kantor, Daniel Kašlík, David Kogut, Zdeněk Kogut, Pavel Kostečka, Josef Kubík, Jan Majer ml., Jan Majer st., Kamil Majer, Richard Medřický, Petr Rohan, Karel Staněk ml., Jaroslav Stejskal, Karel Strouhal ml., Libor Škrla, Radim Toman.
  2. Povolení k duchovenské službě u neordinovaných kazatelů a kazatelů v nástupní praxi:
    René Bil, Daniel Gomola, Nikodém Janek, Michal Jurkovský, Lukáš Sochor, Pavel Šimek ml., Pavla Žůrková.
  3. Pracovníky církve s povolením (projektové pracovníky):
    Jaroslav Skoumal a Daniel Stehlík.

 

S vděčností za uplynulých pět let i prosbou o Boží požehnání a zmocnění každého z nás pro službu Pánu Bohu v novém konferenčním období a přáním o naplnění našeho poslání na území Moravy a Slezska.

 

Lukáš Jureček

tajemník Moravskoslezského sdružení Církve adventistů sedmého dne