Zpráva z jednání Výboru MSS konaného dne 8. 12. 2019

Pobožnost: Peter Čík
Daniel 1,1-5: Příběh o Danielovi v Babyloně nám připomíná, že Pán Bůh může být blízko navzdory vzdálenosti chrámu. Je mocnější než pohanský bůh i když jedná skrytě. Daniel nás povzbuzuje k hrdému nesení jména „Kristovci“, k odvaze nepodřizovat se jiným autoritám, než Bohu.

Zprávy z Česko-Slovenské unie
a. Výbor unie schválil vize jednotlivých oddělení církve. Vedoucí oddělení budou postupně zváni na jednání výboru ČSU.
b. Neprojednané body Konference ČSU – Církevní sňatky
Výbor unie schválil návrh Unijní rady na úpravu textu v Církevním řádu ohledně sňatku s neadventisty. Tento návrh bude zaslán na vedení Interevropské divize, aby byl dále postoupen k projednání v komisi pro úpravu Církevního řádu Generální konference.
c. Výbor unie schválil spolupráci s organizacemi Rest CZ – Epicentrum zdraví (br. Roman Uhrin) a Prameny zdraví (br. Robert Žižka). Bude podepsána dohoda o spolupráci se zaměřením na službu v oblasti zdraví.
d. Výbor unie schválil návrh rozpočtu Česko-Slovenské unie na rok 2020.
e. Výbor unie schválil plán tematických sobot, týdnů a sbírek v roce 2020.
f. Výbor unie přijal zaslané stanovisko předsedy investičního výboru Generální konference ve věci principů a filozofie práce investičního oddělení při Generální konferenci.
g. Proběhla informace o personálních doplněních členů výborů a správních rad.
– Za MSS byla do výboru oddělení kaplanské služby zvolena sestra Pavla Žůrková jako nemocniční kaplanka.
– Jako zástupce za MSS byl do výboru evangelizace zvolen bratr Lukáš Jureček.
– Do správní rady Mediálního centra byla za MSS zvolena setra Lenka Michálková.
– Byl uzavřen proces likvidace Teologického semináře CASD v Sázavě jako právnické osoby.  O areál projevila zájem Euroasijská divize CASD, jednání o případné koupi, či dlouhodobému pronájmu proběhnou po zasedání GK v roce 2020.

HOSPODÁŘSKÉ ZÁLEŽITOSTI
Konferenční sobota 2019
Br. Jaroslav Stejskal předložil žádost Československé unie o spolufinancování nákladů na slavnostní konferenční bohoslužbu pořádanou 8. 6. 2019 v Brně. Částka je součástí rozpočtu na rok 2020, a proto bude hlasována spolu s rozpočtem.

Camporee EUD 2019
Br. Jaroslav Stejskal a br. Lukáš Jureček informovali o navýšení podílu sdružení na uhrazení nákladů účasti československé výpravy na Camporee EUD v Portugalsku. Navýšení bylo způsobeno zejména zrušením původně rezervovaných letů. Částka je součástí rozpočtu na rok 2020, a proto bude hlasována spolu s rozpočtem.

Rozpočet MSS 2020
a. Rozpočet byl připraven na základě následujících podmínek odsouhlasených Výborem ČSU ze dne 24. 11. 2019.
– Systém zasílání sbírek zůstává stejný jako v roce 2019 (misijní sbírky, dary 13. soboty a dary MT z druhé soboty jsou v plné výši odesílány na divizi).
– Odvody z desátků pro rok 2020 zůstávají stejné jako v roce 2019. Odvod 10 % pro EUD, odvod 10 % pro ČSU (z toho odvod 1 % pro GK) a odvod 5 % pro vzdělávání.
b. Členové Výboru MSS byli seznámeni s návrhem rozpočtu Moravskoslezského sdružení na rok 2020 a s tabulkou žádostí sborů o příspěvky MSS sborům včetně staveb a výběrů ze stavebního fondu v roce 2020.
c. Velká vděčnost patří Bohu a ochotným bratrům a sestrám, kteří každý měsíc věnují své desátky na Boží dílo.
Výbor MSS odsouhlasil přijetí navrženého rozpočtu pro rok 2020 včetně příspěvku sborům.

Desátky 2019
Průběžný příjem desátků 2019 je obdobný jako v roce 2018. (Počítáno za prvních deset měsíců roku.) Vedení sdružení vyjádřilo vděčnost členům církve za jejich dary.

PRIORITNÍ ODDĚLENÍ
1. Oddělení evangelizace
a. Na sbory byla rozeslána nabídka z vybraných titulů nakladatelství Advent-Orion vhodných pro přímou misijní práci za dotovanou cenu.
b. Je připravována nová koncepce časopisu Za obzorem – časopis bude více zaměřen na duchovní témata.
c. Připravují se nové informační materiály o Církvi adventistů s. d. ve formě letáčku (zdarma) a obsáhlejší brožury.
d. Ve spolupráci s nakladatelstvím Advent-Orion je připravováno vydání knihy E. G. Whiteové „Evangelizace”.
e. V příštím roce proběhnou na území Moravskoslezského sdružení tyto unijní akce zaměřené na evangelizaci: „Otevřené fórum evangelizace“ (setkání kazatelů a evangelistů), “Dotkni se nebe” (YFJ) tentokráte v Karviné a Havířově.
f. Součástí již schváleného rozpočtu sdružení je podíl na grantovém řízení u ASI a GK, které by mělo umožnit nakladatelství Advent-Orion distribuovat širší nabídku vhodné literatury pro stolečkovou evangelizaci.
g. Vedení sdružení vyjádřilo znepokojení nad šířením nedoporučené literatury v prostorách sborů a při evangelizaci (zejména při stolečkové evangelizaci).

2. Oddělení mládeže
Br. Lukáš Jureček informoval výbor sdružení o v současnosti realizovaných a plánovaných projektech oddělení mládeže: PTD S4, We Send, Stážista, PTD 8, letní kongres mládeže 1 + 1.

3. Oddělení dětí
Br. Lukáš Jureček informoval členy výboru sdružení o v současnosti realizovaných a plánovaných projektech oddělení Klubu Pathfinder a DSŠ: Múzička, unijní setkání učitelů DSŠ, PTD 3, Rádcovský kurs.
a. V tomto měsíci bude ukončen běh vůdcovského kursu. K závěrečným zkouškám se připravuje 15 účastníků.
b. Na jaře 2020 proběhne Sněm Klubu Pathfinder – br. Lukáš Jureček informoval o přípravných jednáních a požádal o modlitby za průběh i výsledky sněmu.

4. Oddělení služby rodinám
Br. Lukáš Jureček informoval výbor sdružení o v současnosti realizovaných a plánovaných projektech oddělení adventistické služby rodinám (bývalé oddělení křesťanského domova): projekty Konference mužů, Konference žen, Výzvy lásky pro mladé manželské páry, víkendovka Kudy kam po rozvodu.

5. Oddělení sobotní školy
Vedení MSS předložilo návrh na obsazení vedoucího oddělení SŠ při MSS – br. Oldřicha Svobodu. Jeho odpovědnost vyplývající z pozice unijního koordinátora tohoto oddělení tak bude rozšířena o nabídku přednášek, seminářů a školení učitelů sobotní školy pro sbory v našem sdružení.  Výbor MSS svým hlasováním jmenoval br. Oldřicha Svobodu vedoucím oddělení sobotní školy při MSS.

ADMINISTRATIVA
Plán akcí MSS 2020
Byl představen plán akcí na rok 2020.
Výbor sdružení hlasováním přijal Plán akcí MSS 2020.

Vzdělávací seminář pro činovníky
V lednu 2020 odstartuje druhý běh Vzdělávacího semináře pro činovníky sborů. Přihlášeno je 65 zájemců + 7 náhradníků.

Kooptace člena Výboru MSS
Na základě rozhodnutí konference MSS předložilo vedení MSS návrh na člena výboru MSS z řad vedoucích oddělení: navržen byl br. Radek Kantor, vedoucího oddělení zdraví.
Výbor sdružení zvolil br. Radka Kantora jako člena výboru MSS.

PERSONÁLNÍ ZÁLEŽITOSTI
Výbor evangelizace MSS
Výbor MSS byl seznámen s návrhem složení výboru evangelizace našeho sdružení:
– vedoucí jednotlivých oddělení: br. Daniel Dobeš, br. Lukáš Jureček, br. Radek Kantor, br. Daniel Kašlík, br. Karel Staněk, br. Jaroslav Stejskal, br. Oldřich Svobvoda a br. Martin Žůrek
– navržení kazatelé zapojeni do misijních projektů církve: br. Tomáš Harastej, br. Daniel Huvar, br. David Kogut
– předseda: br. Lukáš Jureček, tajemník MSS.
Základním cílem práce výboru evangelizace je spolupráce na misijním zaměření všech oddělení sdružení s přesahem na evangelizační službu jednotlivých sborů.
Výbor MSS odsouhlasil složení a zaměření výboru evangelizace.

ZPRÁVY Z DALŠÍCH ODDĚLENÍ
Oddělení diakonie, kaplanské služby a zdraví
Br. Daniel Dobeš informoval výbor MSS o současných aktivitách a plánech těchto oddělení.

Příští setkání Výboru MSS bude 29. 3. 2020.

Zprávu zpracoval
Lukáš Jureček – tajemník