Již půl roku pomáháme lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině. Za tu dobu jsme dopravili do 19 ukrajinských oblastí přes 620 tun humanitární pomoci, kterou převezlo 47 kamionů. Stále vypravujeme 2 kamiony týdně. Ve spolupráci s ADRA Ukrajina se podílíme také na evakuaci lidí z rizikových oblastí, od začátku konfliktu jsme přepravili více než 8000 osob z bombardovaných měst na bezpečnější území.

Potřeba pomoci na místě neklesá, naopak s blížící se zimou bude narůstat.

„Největší nedostatek pociťují samozřejmě regiony, kde přímo probíhají boje nebo se nacházejí v blízkosti kontaktní linie. V těchto oblastech nefungují trhy, nebo jen v omezené míře. Předpokládáme, že v zimě se opět navýší počet uprchlíků a vnitřně vysídlených osob. Proto se už teď na zimu připravujeme. Snažíme se posílit komunitní centra pro vnitřně vysídlené osoby na Ukrajině, ale i naše dobrovolnická centra v Česku,“ přibližuje situaci Andrej Arvensis, projektový a finanční manažer zahraničních projektů ADRA.

Distribuce potravin (rýže, pohanka, ovesné vločky, těstoviny, masové konzervy atd.) a nepotravinového zboží jako jsou hygienické potřeby, spacáky apod. probíhá na třech úrovních: potřebné produkty zavážíme jednak do osvobozených oblastí pod kontrolou ukrajinské vlády, kde trhy částečně fungují, ale nedokáží pokrýt všechny potřeby obyvatelstva. Druhým distribučním kanálem jsou tzv. „hot spoty“ v blízkosti aktivních bojů či přímo v bombardovaných městech, kde je dostupnost základních komodit buď velmi omezená, nebo vůbec žádná. A zatřetí materiální pomoc putuje i do tzv. komunitních center (skupinových zařízení pro vnitřně vysídlené osoby).

ADRA ČR shromáždila na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině zhruba 210 mil. Kč.

Tyto finanční prostředky pochází jak z darů od veřejných a komerčních subjektů, tak z velké části i z veřejné sbírky SOS ADRA – Pomoc Ukrajině, na kterou přispěli a stále mohou přispívat soukromí dárci a dárkyně. Ve sbírce se do dnešního dne podařilo vybrat přes 98,5 mil. Kč. Ze všech získaných prostředků již bylo využito 99 mil. Kč, a to především na výše zmiňovanou materiální pomoc, nákup dopravních prostředků pro evakuaci osob, domácí projekty v Česku i na finanční příspěvky nejvíce zasaženým rodinám.

Jak moc je tato pomoc na místě vítaná potvrzuje Olena Slobodianiuk, která uprchla z Chersonu do bezpečnější části Ukrajiny: ADRA pro nás byla jako světlo na konci tunelu. Neměli jsme žádnou naději a nevěděli jsme, na koho se obrátit. Vaše organizace nám velmi pomohla a podpořila nás v těžké chvíli. Jsme vám velmi vděční.“

 Kromě pomoci přímo na Ukrajině realizujeme i řadu aktivit pro uprchlíky v Česku. Dobrovolnická centra ADRA se od začátku války podílela na asistenci nově příchozím v rámci Krajských asistenčních center na pomoc Ukrajině. Jen v Moravskoslezském kraji se prostřednictvím dobrovolnických center v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově zapojilo 1293 dobrovolnic a dobrovolníků, kteří pomoci věnovali 16 322 hodin (680 dní). Pomáhali na nádražích, s registracemi, chodem asistenčních center, výdejem humanitární pomoci, ale třeba i s hlídáním dětí či tlumočením. V posledních týdnech se dobrovolnická centra zaměřují především na integraci uprchlíkůjazykové kurzy, volnočasové aktivity či konverzační setkávání. Pomáhá nám 200 dobrovolnic a dobrovolníků. Jen do jazykových kurzů se zapojilo již více než 1600 nově příchozích lidí z Ukrajiny a do volnočasových aktivit přes 2000 dospělých a dětí.

Děkujeme vám všem, kteří jste během uplynulého půl roku nezůstali stát stranou a pomohli jste finančním darem, materiálně, osobně či modlitbou někomu z těchto potřebných lidí.

Mat 25,40: Král jim odpoví: ‚Amen, říkám vám, že cokoli jste udělali pro nejmenšího z těchto mých bratrů, to jste udělali pro mě.‘ 

Děkujeme.

 

Za organizaci ADRA

Martina Špinková